BUDEŠ MÁ, LEVANDULOVÁ

„Za mostem v úzké ulici je krámek z dálky vonící,“ zpívá Hana Hegerová ve svém nesmrtelném evergreenu. I vůně levandule je evergreenem. Oblíbená napříč generacemi všech kultur, od Pyrenejí a Kanárských ostrovů přes saharské státy až po Arabský poloostrov a indický subkontinent. Odpradávna ji lidé používají na uklidnění, podporu trávení nebo při poruchách spánku. Má také významné antibakteriální účinky, což je další důvod pro její využití kosmetickým průmyslem.

 

Svíčka v modrém

S Candy Soap, českou značkou ručně vyráběné přírodní kosmetiky a svíček, si můžete levanduli užít v nejrůznějších podobách. Dva dřevěné knoty zaručí rozehřátí sojového vosku po celé ploše a dlouhodobé provonění celého bytu. Ručně vyrobenou keramickou dózu můžete po vyhoření svíčky (cca 30 hodin) použít na psací potřeby a jiné drobnosti nebo třeba jako obal pro malý květináč.

Sojové svíčky na rozdíl od parafinových neuvolňují během hoření zdraví škodlivé látky, jsou tedy bezpečné a můžete je používat denně v ložnici, obýváku nebo koupelně.

 

Poledne v Provence

Provensálsko v jihovýchodní Francii je krajem levandulových polí, jejichž vůně unášená větrem je často cítit až v sousední Itálii. Nejsilnější je za letního poledne pod žhavým sluncem a takovou ji najdete i v mýdle s intarzovanou provensálskou krajinou. Intarzovaná mýdla jsou náročná na výrobu, proto je na českém trhu příliš nevídáme. V Candy Soap používají při jejich tvorbě olejový a glycerinový základ, každý s jinou strukturou, která ještě vynikne odlišným řezem. Složení je čistě přírodní: olivový, kokosový, avokádový, ricinový a slunečnicový olej, kakaové máslo, levandulová esence a levandulové lístky. Brát takové mýdlo do ruky je zážitek.

 

Šlehaný krém

Lehký a nadýchaný jako obláček je levandulový šlehaný krém, který každý večer naneste všude tam, kde je pokožka suchá a popraskaná. Obvykle jsou to lokty, klouby na rukou, dlaně, kolena a chodidla, zejména paty. Úleva, kterou jim po namáhavém dni krém přinese, působí blahodárně i na duši. Váš spánek bude sladký a nerušený, tělo si dobře odpočine a po probuzení bude připraveno dál dobře sloužit.

 

Vůně do šatníku

Závěsnou vůni ozdobenou sušenou levandulí a vřesem můžete použít na ramínko s kabátem, vložit ji do ložního prádla, do skříňky s ručníky nebo třeba do přihrádky na rukavice v autě. Je z vosku, proto vždy dbejte, aby na ni nesvítilo přímé slunce a byla v dostatečné vzálenosti od topných těles, jinak začne tát. Při správném zacházení vydrží dlouhé měsíce a dodá vašemu domovu lehký nádech Francie.