SVÍČKY V KERAMICE A JEJICH VZNIK

Máte pocit, že svíčky v keramice jsou drahé?

Zkusím vám vysvětlit, proč jsou dražší než svíčky v zavařovacích sklenicích s černým víčkem.

Na počátku všeho je můj nápad. Vymyslím si keramické kalíšky, které po vypálení svíčky mohou sloužit ke spoustě dalších věcí. To mi totiž dává smysl. Mít věci, které slouží. Žádné zbytečnosti, které se nám hromadí, a nakonec se jich rádi zbavíme.

My používáme růžový keramický kalíšek na: oříšky, namáčím v nich semena hrachu před vysazením, a nyní ho používá syn na odkládání rovnátek. Jistě najdete další praktické využití:-).

Nyní začíná shánění šikovných rukou, které je vyrobí.

Jupí, podaří se mi najít „holka! (máma tří dětí), se kterou si padneme „do oka“. Naše představy se protnou, udělají se zkušební vzorky a jde se na výrobu. Práce má s nimi více než dost. Když už se vyrábí, od každého druhu si objednám 100 kousků. Všechny kelímky mají glazuru, zelené jsou ještě navíc zdobené. A vnitřní a vnější barva je jiná. Proč dělat jednoduché věci, že?

Kelímky mám doma, jupí. Obratem platím fakturu, protože tak také děkuji za práci, co do výroby keramička vložila. Ve výrobně už čekají sójový vosk, vůně, dřevěné knoty, kovové plíšky, ve kterých knoty drží. A lepítka, kterými se přilepí plíšky s knoty, aby byly opravdu řádně upevněné. Tyto všechny věci musím najít a koupit. A může se jít na výrobu.

Vyrobeno! Nyní se domluvit s fotografy, kdy mají volno na focení. Posílám balíček s poklady a netrpělivě čekám na fotky. Konečně přichází zpráva s fotkami. Nadšeně si je prohlížím. Fakturu platím hned za „tepla“, ještě plná radosti nad fotkami.

Konečně můžu vložit do e-shopu nové výrobky.

Nesmím zapomenout na etiketu, která je na každé svíčce. Takže si dám ještě cestu do tiskárny, kde mi je vyrobili. Ano, opět mi přijde faktura. Kolikátá už na tu svíčku?

Když si totiž všechno sečtu a přičtu energie a další provozní náklady na chod výrobny, jsem tam kde jsem. A to si nepočítám svůj čas, který s tím vším mám.

Celý tento proces může trvat klidně 4–5 měsíců.

A i tak mi ta dlouhá cesta za to stojí. Protože za jednou svíčkou, kterou si vy doma zapálíte stojí spousta lidí, kteří dělají svou práci s láskou a radosti.