Co také může být přírodní kosmetikou

Jak poznáte přírodní kosmetiku ?

 

Odpověď na to není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Všichni tak nějak cítíme, že přírodní musí být to nejlepší a očekáváme, že za své peníze dostaneme maximum původních přírodních surovin. Jakou ale máme jistotu, že tomu tak opravdu bude ?

 

Hodně zákazníků se zajímá o to, zda má přírodní výrobek nějaký certifikát a cítí se lépe, když na obalu najdou nějaké hezké razítko. Málokdo už ale ví, co přesně takové razítko znamená. Pravda je bohužel taková, že zákazník dnes nemá žádnou jistotu, že razítko potvrzující přírodní původ kosmetiky vůbec něco garantuje, protože v současné době si je na svůj výrobek může dát kdokoli. Jste překvapení ?

 

Důvod je ten, že žádný právní předpis nebo vyhláška nestanoví, co ještě je “přírodní” a co už není. A když na to není předpis, tak se objevily různé firmy nebo jiné organizace, které začaly nabízet „certifikaci“. A jak to tedy funguje ?

 

Jak vydělávat na „certifikaci“

Založíte si firmu a zaregistrujete si jako ochrannou známku něco, o čem víte, že to bude na zákazníky působit – třeba “100% zdravá” nebo “100% přírodní”. Nemusíte mít ani žádné vzdělání v  oboru kosmetiky nebo farmacie. A potom začnete výrobcům kosmetiky nabízet, že jim dovolíte tuto ochrannou známku na jejich výrobcích používat a to zpravidla za těchto podmínek:

 

  1. Budou vám platit licenční poplatky a to často také z jejich obratu.
  2. Budou dodržovat vaše pravidla týkající výroby produktů.

 

Vy jim pak vydáte hezký barevný certifikát s  krásným razítkem, ale odpovědnost nemáte žádnou, protože nijak nemusíte zkoumat, zda je výrobek bezpečný nebo zdravý. A právě to je ten problém.

 

Co se dočtete v pravidlech některých poskytovatelů „certifikací“

Jak jsme zmínili, pojem „přírodní“ není nijak zákonem určen a tak v  pravidlech některých takových společností, které na českém trhu vydávají „certifikáty“ o přírodním původu, se můžete dočíst, že:

 

- za přírodní kosmetiku považují i výrobek, který obsahuje až 15% syntetických látek

- dovolují používání olejů, které byly získány chemickou rafinací

- dovolují používání vonných silic, které byly z původního zdroje (např. oleje) získány chemicky za použití rozpouštědel jako je například benzín (tzv. absolue).

 

Mrzí nás, pokud jsme vám zbořili vaši představu o tom, jaké výrobky označované a „certifikované“ jako přírodní můžete v  českých obchodech a na trzích koupit, ale tak to prostě je. Není to ale jen český nešvar. Například v  Německu je to stejné.

 

Čím se tedy má zákazník řídit při výběru přírodní kosmetiky ?

V  prvé řadě doporučujeme věnovat se složení, které na každém kosmetickém výrobku musí být uvedeno. Platné předpisy požadují, aby byly suroviny uvedeny za použití mezinárodních názvů surovin, tzv. INCI, a dále, aby byly uvedeny v  sestupném pořadí. Takže pokud na prvním či druhém místě uvidíte slova jako „Aqua“ nebo „Sodium Lauryl Sulphate“, tak budete vědět, že si kupujete a platíte hlavně za vodu nebo za laurylsulfát sodný.

 

Dále je vhodné se podívat, zda jsou na etiketě uvedeny nebo zvýrazněny přítomné alergeny. Zde ale neplatí, že alergen znamená, že výrobek je přírodní nebo nebo naopak syntetický. Alergeny jsou v  hojné míře obsažené i v  čistě přírodních surovinách jako jsou citrusy nebo skořice.

 

Ale nejdůležitější je, zda vám výrobek vyhovuje – jestli se po jeho použití cítíte dobře vy i vaše pokožka, vaše vlasy. Ani plně přírodní výrobek není zárukou, že vám bude vyhovovat. S  kosmetikou je to podobné jako s  jídlem – dokud nevyzkouším, nemůžu vědět, jestli mi to bude chutnat.

 

Přejeme vám, abyste měli při výběru šťastnou ruku a aby se z  vaší volby radovala nejen vaše pokožka a tělo, ale i vaši přátelé a rodiny.